Duurzame Dorpen 2012

Duurzame Dorpen 2012

31-10-2011

Geslaagde Slotavond Duurzame Dorpen!

Maart 2012 werd in Dorpshuis Tonegido in Hellum de uitslag van de Duurzame Dorpen Verkiezing 2012  bekend gemaakt. De verkiezing voor duurzame bewonersinitiatieven werd gehouden in de dorpen van Groningen Centraal: de gemeenten Haren, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Groningen. De vier winnaars kregen uit handen van gedeputeerde Wiebe van der Ploeg een cheque met hun prijs overhandigd.

Presentatrice Miranda Bolhuis gaf de tien deelnemende projecten de kans hun project te pitchen.  Per slot van rekening zaten er in de zaal meerdere sleutelfiguren van organisaties die duurzaamheidsprojecten verder kunnen helpen. Zoals de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, de Milieufederatie en het Loket Leve(n)de Dorpen van de Provincie.

De projecten ‘Van Grond tot Mond’ uit Haren en ‘Duurzame Energie voor De Pompel’ uit Overschild wonnen beiden de hoofdprijs van €3000. Inwoners van de Harense wijk Oosterhaar, in het bijzonder ouderen, worden uitgenodigd om voor een geringe bijdrage een gezonde maaltijd te krijgen in het buurthuis. De groente komt uit een gezamenlijke moestuin bij zorgboerderij De Mikkelhorst. Dit project won tevens coaching van Summersalt. Dorpshuis De Pompel in Overschild wordt naar verwachting door de gemeente overgedragen aan het dorp. Het dorp heeft daarvoor een plan met duurzaamheidsmaatregelen en een opstartkapitaal nodig.

De Dorpsboekenkast in Froombosch ontving een bijdrage van €1.000. Na het verdwijnen van de bibliotheek en bibliobus zijn alleen nog op grote afstand boeken te leen. In het dorpshuis worden nu door het dorp zelf boekenkasten geplaatst waarin de dorpsbewoners zelf hun oude boeken kunnen zetten.

Studio 0598 won in eerste instantie geen geld maar coaching van adviesbureau Summersalt om het plan op een hoger niveau te tillen. Het project wil een muziekstudio in Hoogezand inrichten voor jongeren van de straat. Uiteindelijk ging het project toch niet platzak naar huis. Het won, na een spannende telronde, de publieksprijs van €500.

Gedeputeerde Van der Ploeg, die het een avond met alleen maar winnaars noemde, sprak de hoop uit dat de Duurzame Dorpen Verkiezing navolging krijgt in de rest van de provincie.

De winnaars zijn alvast gevraagd om op een volgende inspiratie-bijeenkomst te komen vertellen over de vorderingen van hun project. Bedoeling is dat er een netwerk ontstaat waardoor verschillende duurzaamheidsprojecten elkaar makkelijk weten te vinden. De organisatie wil bovendien graag met de betrokken gemeenten in overleg over de zes projecten die nu buiten de prijzen zijn gevallen. Dit om te bekijken hoe deze projecten toch gesteund kunnen worden, zodat het geen verloren initiatieven worden.

De Duurzame Dorpen Verkiezing is een initiatief van Groninger Dorpen, Roeg & Roem en Summersalt, en wordt financieel ondersteund door de Rabobank Stad en Midden Groningen, Vitaal Platteland Centraal, Awizon, wooncorporatie Lefier en de N.V. Nederlandse Gasunie. Het doel van de verkiezing is dorpsbewoners te stimuleren zelf hun dorpen duurzamer en socialer te maken.